wrzucajpliki
Wprowadź pełną nazwę lub fragment szukanego filmu, muzyki lub inne
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 15

Wątek: Moja skromna opinia na temat nowego Windowsa 8

  1. #1
    Super VIP
    Awatar rulo

    Status
    Offline
    Dołączył
    Jun 2009
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,235
    Siła reputacji
    267

    Moja skromna opinia na temat nowego Windowsa 8

    Moja skromna opinia na temat nowego Windowsa 8


    Jakiś czas temu zainstalowałem sobie na komputerze Windows 8 zastępując Windowsa 7. Samej instalacji nie będę opisywać bo przebiega dokładnie tak samo jak w poprzedniej wersji systemu. Jak wiadomo w internecie krąży wiele opinii na temat tego systemu jedne są zachwalające inne że nowy Windows to zło. Ja powiem tak.. system wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie i Ci co nie mieli go zainstalowanego niech nie oceniają systemu.Opiszę trochę swoje spostrzeżenia na temat tego systemu.

    Po czystej instalacji systemu folder Windows na dysku zajmuje u mnie 15,5 Gb więc nie jest to jakaś wielka ilość miejsca. Od razu po uruchomieniu komputera wita nas nowy ekran w wersji Modern UI (popularnie kafelki lub Metro) i przyznam jest to świetne rozwiązanie bo każdy program jest w oddzielnym kafelku co sprawia że dostęp do niego jest bardzo prosty. Sam pulpit kafelkowy możemy konfigurować wedle własnego upodobania zmieniając kolory,czy rozmiary kafelków (niektóre kafelki są interaktywne)





    Sporo ludzi narzeka na brak przycisku start(od początku jest przypięta ikonka IE i Bibliotek)



    a wcale brak tego nie jest aż tak odczuwalny, bo system ma po prawo pasek szybkiego uruchamiania i tam jest opcja wyszukaj wystarczy na nią kliknąć.. i problem z głowy komputer wyszuka na naszym dysku to co chcemy.Tak samo łatwo dostaniemy się do Panelu sterownia(klasyczny) czy do informacji o komputrze wystarczy kliknąć na pasku który jest ukryty po prawej stronie na przycisk Ustawienia



    Inną nowością oprócz kafelków i braku przycisku start jest usunięcie dodatku Areo i gadżetów na klasycznym pulpicie (tak jest on dostępny jako jeden z kafelków) który dawał przezroczystość okienkom. Czy jest to dobre posunięcie MS..hmm trudno ocenić na pewno dzięki temu system pobiera kilka Mb RAMu mniej..
    Dużą zmianą jest również tzw wstążka w programach zrobiona na wzór wstążek z MS Office 2010.Jest to spore udogodnienie bo jest wszystko poukładane i czytelne. Wielki plus za to dla MS



    Taką ciekawostką którą opiszę teraz jest sklep z aplikacjami..każdy znajdzie coś dla siebie zarówno płatne jak i darmowe,sklep zawiera zarówno aplikacje w języku polskim i np. znajdziemy kafelkowe GG(narazie w wersji jeszcze beta) albo dostęp do aktualnej pogody czy aktualne wiadomości z tvn24. Są też dostępne różne gry które umilą nam czas.



    Ja osobiście nie żałuję przesiadki na Windowsa 8 bo dla mnie ten system jest bardzo dobry i nie trzeba niczego lepszego…i go polecam każdemu kto chce mieć stabilny i prosty w obsłudze system

    Jak mam coś opisać to proszę w tym temacie napisać i postaram się wam dać więcej informacji na temat nowego windowsa

    Zabraniam kopiowania tekstu jak i screenów !!

  2. #2
    Super VIP
    Awatar juankisas

    Status
    Offline
    Dołączył
    Sep 2009
    Posty
    5,727
    Siła reputacji
    451
    Jakie są formy płatności w tym sklepiku i czy ceny są na normalnym poziomie, czy sporo zawyżone? Jak jest z kompatybilnością wsteczną? Programy, gry i inne rzeczy z Windows 7 chodzą?
    Ostatnio edytowane przez juankisas ; 08-11-2012 o 19:27

  3. #3
    Super VIP
    Awatar rulo

    Status
    Offline
    Dołączył
    Jun 2009
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,235
    Siła reputacji
    267
    w sklepie płatności za pomocą Karty Kredytowej lub PayPal a ceny no są strasznie różne np. Angry Birds Space kosztuje 18 zł ale więcej jest aplikacji bezpłatnych

  4. #4
    Donator
    Awatar Arkovianin

    Status
    Offline
    Dołączył
    Jun 2011
    Skąd
    Gdańsk/Włodawa
    Posty
    378
    Siła reputacji
    18
    Nie można ściągać normalnych instalek (w tym przypadku Angry Birds)? Sterowniki pod 8 są takie same jak pod 7? Ja miałem na 7 sterowniki pod XP i mi działało. Czy te sterowniki będą działać pod 8 uruchomiłem je ze zgodnością dla Windows XP SP3.
    "Nie ja ostatni boję się śmierci. "

    Karol Darwin
    2.09.2012

    Sen jest najlepszym lekiem na wszystkie smutki.
    7.09.2012

  5. #5
    Super VIP
    Awatar rulo

    Status
    Offline
    Dołączył
    Jun 2009
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,235
    Siła reputacji
    267
    Nie można ściągać normalnych instalek (w tym przypadku Angry Birds)?
    oczywiście że można pobierać normalne instalki i instalować je i potem uruchomić na klasycznym pulpicie (w kafelku dodaje się skrót do aplikacji)

    Sterowniki pod 8 są takie same jak pod 7? Ja miałem na 7 sterowniki pod XP i mi działało. Czy te sterowniki będą działać pod 8 uruchomiłem je ze zgodnością dla Windows XP SP3.
    tak sterowniki są komatybilne z Windows 7 bez problemu będą działać,ale wielu producentów już ma sterowniki dedykowane pod 8. Sterowniki będą działać w trybie komatybilności XP SP3

  6. #6
    Nowy
    Awatar codeshell

    Status
    Offline
    Dołączył
    Nov 2012
    Posty
    2
    Siła reputacji
    11
    niestety win 8 dla mnie lipa

  7. #7
    Super VIP
    Awatar MPM

    Status
    Offline
    Dołączył
    Jun 2009
    Skąd
    Świętokrzyskie
    Posty
    1,659
    Siła reputacji
    74
    Jeśli chodzi o sterowniki to nie trzeba instalować żadnych, absolutnie żadnych. System bez problemu zainstalował grafikę, dźwięk zarówno na głośniki jak i słuchawki z mikrofonem, kamerkę, urządzenie wielofunkcyjne. Wszystkie programy działają bez zarzutów. Cała instalacja systemu trwa 20 min.
    Jest jeden mankament. Nie wiem czy wszędzie czy tylko u mnie. Mianowicie - Avast. Po zainstalowaniu wersji Free i ponownym uruchomieniu komputera wszystko się sypie. Pokazuje się ekran ładowania systemu a później czarny ekran i buba. Próbowałem trzykrotnie i za każdym razem dzieje się tak za sprawą Avasta. Nie wiem w czym rzecz.




  8. #8
    Admin
    Awatar Adamus

    Status
    Offline
    Dołączył
    Jan 2008
    Skąd
    76-200
    Posty
    3,467
    Siła reputacji
    30
    Czyli avast musi coś kasować na to wychodzi z systemu , trochę dziwne bo nie spotkałem się z takim problemem to raczej indywidualna jakaś sprawa ja używam NIS i testowałem też AVG to nie ma żadnych problemów .
    Mi system zainstalował się w ok 16 minut z dysku HDD bo robiłem aktualizacje z Windows 7 i nie musiałem nawet tego wypalać na płytce czy usb co oczywiście zasługuje na wielki plus .
    Co do oceny jeżeli ktoś ma Xp śmiało można polecić a nawet kupić win8 bo jest w promocyjnej cenie jak ktoś ma jakiś stary xp z licencją to może zaktualizować sobie za 129zł a nie kupować nowego za 359zł . Co mi się rzuciło w oczy nie wiem jak u was ale mam mniej problemów z takim okienkiem jak program przestał odpowiadać poczekaj lub zamknij . Tak się dzieje w win7 jak się robi wiele rzeczy na raz to coś się zawiesza np Firefox. Na pewno płynniej działają też gry nie mówię że wszystkie ale np euro truck simulator 2 działa płynniej i wydaje się że grafika wyświetlana mimo tych samych ustawień jest troszkę lepsza .

    Jedyny minus to brak windows aero do którego jestem przywiązany , patrzałem na programiki co mogą go pozorować ale niestety u mnie bez rezultatu jak na razie .

  9. #9
    Super VIP
    Awatar MPM

    Status
    Offline
    Dołączył
    Jun 2009
    Skąd
    Świętokrzyskie
    Posty
    1,659
    Siła reputacji
    74
    Na AVG wszystko jest w porządku. Muszę się więc przerzucić na tego antywirusa.

  10. #10
    Serwisant
    Awatar BorutaDiabel
    ***** ***

    Status
    Offline
    Dołączył
    Nov 2011
    Skąd
    Tu i tam
    Posty
    1,895
    Siła reputacji
    30
    MPM zależy skąd masz tego Windowsa, może jednak Avast wiedział co robi

    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

  11. #11
    Super VIP
    Awatar MPM

    Status
    Offline
    Dołączył
    Jun 2009
    Skąd
    Świętokrzyskie
    Posty
    1,659
    Siła reputacji
    74
    Hmm... Może coś w tym jest. Ale windows od naszego uploadera więc powinien być w porządku.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164